Школа по етнография и народни занаяти „Творилницата“

Ръководител на школата:  

Бригита Златарева-Маринова

тел.: 0878362025

e-mail: brigi@abv.bg

Адрес на ателието:

Варна, ул Студентска 11,  партер

Страница на школата

ТВОРИЛНИЦАТА/Art Crafts във фейсбук

Школа ТВОРИЛНИЦАТА е  открита на 1 октомври 2014 г. и е за деца над 6-годишна възраст, които имат афинитет към историческото минало, приложните изкуства ихсъответно начални умения, и сръчност за работа с инструменти и натурални /природни/  материали.  Децата в школата изучават народно-празничния календар и обредните традиции. През първата година се запознават с основни домашни занаяти, свързани с производството на текстил в българския бит – плъстене и тъкане, и съпровождащите ги занаяти. Децата в школата придобиват умения – да правят плъсти и различни изделия с техниките нунофелт и иглонабиване, тъкане,  предене, плетене, пране, боядисване, и т.н. Изработваме различни изделия, които  експонираме в изложба-базар. Най-добре направените  изделия  представяме в общински и национални конкурси. Занятията се провеждат по график  в събота и неделя, в оборудвано ателие на ул. „Студентска“11.

В процеса на работа децата усвояват знания, умения и техники от различни занаяти, работят с естествени материали, които комбинират при изработването на  дадено изделие. Успешно съчетават  вълната  с глина, стъкло, дърво  при изработването на изделия за украса и декорация. В края на учебната година те получават знания не само за домашните занаяти тъкачество, бродерия, плетиво, а и за занаятите килимарство, мутафчийство, казаслък, грънчарство, ковачество, златарство, медникарство, дърворезба и други.

Занятията в школата не са от типа еднократна „работилничка“ и са САМО за записани за целогодишно обучение деца. Обучението в школата е  безплатно. През учебната 2017/2018 година, децата  трябва  да  носят инструменти и материали за работа в школата. Такива инструменти са: игли за иглонабиване – различен размер, подложка – дунапрен  с дебелина  6 см., вълна – различни цветове. Намират се в магазините за арт материали, може да бъде закупен специален комплект за работа; Прежда за  тъкане – различни цветове; глина и инструменти; молив и тетрадка с малки квадратчета за проектна работа; гумени ръкавици, хавлиена кърпа; разноцветни парчета памучни  платчета, игли за  шиене, дървени и стъклени мъниста, копчета. Всяко следващо занятие обогатява и надгражда знанията и уменията на децата, придобити при  предходното. Деца, които не посещават школата  в продължение на един  месец  се отписват и местата им се заемат  от новозаписани деца.

Снимки от занятията  на  школата 2014-2015 учебна година

* Албумче със  снимки от  нашите  първи опити  с глината.
* Малко снимки

* Ателие на открито с школа „Творилница“ пред Радио Варна

* Последното  ни постижение  е  това. Изтеглете Списанието и  четете 🙂 Или направо  от  тук

Снимки от занятията  на  школата 2015-2016 учебна година

* Българска везба в   Творилницата

* Занимания за малки и по-големи в Творилницата

* Това, което правим. Октомври 2015 г.

* Творилницата, снимки от  занятия с българска бродерия и тъкане и още..

* Подготовка за Коледа

 Моменти от работата на школата:

Януари 2016

Деца, сърца, цветя…

Февруари 2016

При нас  пролетта дойде  по-рано 🙂 

Първите плетки с реализация  – украшение 🙂 

Нашите Великденски яйца

В Световния ден  на плетенето на открито

В интервю  на Радио Варна

Снимки от занятията  на  школата 2016-2017  учебна година

Албуми със снимки, които може да свалите, споделите и да отбележите, и харесате 🙂


Споделете:
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.

  • Digg
  • email
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YahooBuzz