Боряна Шопова е възпитаник на СМУ „Добри Христов“ гр.Варна със специалност пиано. Висшето си образование със степен Магистър, получава в АМТИ гр.Пловдив със специалност „музикална педагогика“ и специален предмет – пиано. Дългогодишен преподавател по пиано и солфеж в детски музикални школи и в СОУ „Климент Охридски“ гр.Варна.
Учител – Боряна Шопова
Телефон: 0878126053
email: boryanashopova@gmail.com
Школата по пиано съществува от основаването на Детския комплекс. В нея са работили преподаватели, които с високия си професионализъм и педагогически опит са обучили поколения даровити деца, открили са и са развили музикални им способности и дарования. Успехите на младите изпълнители на концерти, конкурси и изявите им в различни събития и тържества са най-голямата награда за техните преподаватели. От началото на учебната 2016-2017 г. ръководител на школата е Боряна Шопова. Обучението е индивидуално, с деца от 5- до 18-годишна възраст.  Основна цел в школата по пиано е да се открият и развият музикалните способности на децата, техните творчески заложби, таланти и дарования и да се поставят основите на изпълнителското изкуство, а така също и способността за импровизация и композиция.
Участие на школата в „Учител на годината“
Коледен концерт на Школа  по пиано и Театрална студия „Вълшебната завеса“
Участие на Школа по пиано в Коледния концерт на Детски хор „Д. Христов“
Участие на София-Стефани Валентинова Каменарова в Награждаването на Общинския конкурс „Възкресение Христово“ 2017

 

На 14 май2017 г. от 17.00 ч. в Арт салона на Радио Варна се състоя премиерата на театрално-музикалния спектакъл „Ние , мушмороците“. Това е една театрална игра по стихове на Виктор Самуилов, която представя света на възрастните, пречупен през погледа и мисленето на децата. Пиесата е забавна, с много хумор, по детски засяга сериозни социални теми.

Представлението бе особено вълнуващо, защото за първи път театралната школа поставя спектакъл с музика на живо. Това бе първата сценична стъпка за най–малките артисти от  Театрална студия „Вълшебната завеса“ с  ръководител Димитър Ялнъзов и пианистите от школа „Пиано” с ръководител Боряна Шопова. За тях това бе дебют в не лекия жанр на сценичните изкуства, където не само са изпълнители-пианисти, но и активно участват в сценичното действие, чрез изпълнението на джаз пиеси, като контрапункт на  драматургичното действие. С това те  създадоха музикалната среда на спектакъла и му придадоха жанров колорит и неповторим емоционален заряд. Децата изпълниха две песни с клавирен акомпанимент, по стиховете на автора и музика, специално създадена от Боряна Шопова за спектакъла. Всички показаха завидни актьорски и изпълнителски умения, придобити за краткия  период на обучение през  първата учебна за тях 2016-2017 година в специалностите «Театър» и «Пиано» в школите на ЦПЛР – ОДК, гр.Варна.

Публиката избухваше в смях, аплодисменти и искрено се забавляваше. Това бе сигурен знак, че децата,  вдъхновени от голямото изкуство – театър и музика са истински артисти!

Спектакълът  бе осъществен по  проект„ Криле за начало“ на БНР и наистина  стана  успешен старт на новата Театрална  студия „Вълшебната завеса“ и школа «Пиано» с преподаватели- Димитър Ялнъзов и Боряна Шопова

автор на текста: Боряна Шопова

Статия на Радио Варна за събитието

Гледайте „Ние, мушмороците“ 14.05.2017 г.

Каним Ви:

От октомври 2016 г. школата  по пиано при ЦПЛР-ОДК, гр. Варна е с ръководител Боряна Шопова.

Годишният концерт на школата ще се проведе в Арт Салона на Радио Варна на 21.05.2017 г. неделя от 17.00 ч. Събитието е част от проекта “Криле за начало“.

За децата от школата по пиано е много важна тази възможност за изява на сцена, тъй като през учебната 2016-2017 година 20 от тях са новоприети и правят първите си стъпки в клавирното изкуството. Петима пианисти са възпитаници на школата и продължават развитието си в нея. На концерта като гост-изпълнители са поканени ученици от НУИ “Добри Христов“.

Всички деца ще поздравят публиката с изпълнението на две песни от театрално-музикалния спектакъл “Ние, мушмороците!“ постановка на Театрална студия “Вълшебната завеса“ с ръководител Димитър Ялнъзов. Песните бяха написани специално за спектакъла по стихове на автора Виктор Самуилов и  станаха любими на всички. Премиерата се състоя на 14.05.2017 г. в Арт Салона на Радио Варна, също част от проекта“Криле за Начало“. В нея участваха 7 деца от школата по пиано, които изпълниха джаз пиеси като музикална среда на спектакъла, а едно от тях акомпанира на актьорите при изпълнението на песните. Малките пианисти се справиха блестящо! За тях това бе дебют в не лекия жанр на сценичните изкуства.

Годишният концерт на школата   е част  от „Програма за закрила на детето 2017г.“ на Община Варна за  насърчаване изявата на децата с изявени дарби,  и достъп на всички деца до културни дейности,  и дейности за свободното време. Голям е приносът на ЦПЛР-ОДК гр.Варна в подкрепата на талантливите деца, чрез даването на възможност за обучение по специалност „Пиано” и изява като изпълнители на сцена, а така също и участие в културни събития и тържества. Радио Варна с проекта си “Криле за начало“ окуражава начинаещите пианисти да се представят на сцена и ги окрилява в пътя им на бъдещи артисти и творци.

Автор на текста: Боряна Шопова

Статия на Радио Варна за  събитието

Снимки на изпълнителите на рояла

Снимки на изпълнителите в близък план

Гледайте Годишен концерт 21.05.2017

Статия Годишен концерт на школа „Пиано“ 

Награди на школата по пиано от фестивала ПРИКАЗКА ЗА ТЕБ, Варна 2017


Споделете:
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.

  • Digg
  • email
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YahooBuzz