Школа по етнография и народни занаяти “Творилницата”

Ръководител на школата:  Бригита Златарева-Маринова

тел.: 0878362025, e-mail: brigi@abv.bg

Адрес на ателието: Варна, ул Студентска 11,  партер .

Страница на школата ТВОРИЛНИЦАТА/Art Crafts във фейсбук

Школа ТВОРИЛНИЦАТА е  открита на 1 октомври 2014 г. и е за деца над 6-годишна възраст, които имат афинитет към историческото минало, ръчните домашни занаяти и приложните изкуства. Децата в школата изучават народно-празничния календар и обредните традиции. През първата година се запознават с основни домашни занаяти, свързани с производството на текстил в българския бит – плъстене и тъкане, и съпровождащите ги занаяти.  Децата в школата придобиват умения – да правят плъсти и различни изделия с техниките нунофелт и  иглонабиване, тъкане,  предене, плетене, пране, боядисване,  и т.н.

 Децата  изработват различни изделия, които  експонираме в изложба-базар. Най-добре направените  изделия  представяме  в  общински и национални конкурси.

Занятията се провеждат по график  в събота и неделя, в оборудвано ателие на ул. “Студентска”11. Децата се обучават  2 учебни часа в събота и 2 часа в неделя  така, че да  започнат и  завършват творбата си. В процеса на работа децата усвояват знания, умения и техники  от различни занаяти, работят с естествени материали, които комбинират при изработването на  дадено изделие. Успешно съчетават  вълната  с глина, стъкло, дърво  при изработването на бижута и изделия за  украса и декорация. В края на учебната година те получават  знания не само за домашните занаяти тъкачество, бродерия, плетиво, а и за занаятите килимарство, мутафчийство, казаслък, грънчарство, ковачество,  златарство, медникарство, дърворезба и други.

Занятията в школата не са от типа еднократна “работилничка”, от тези, които се обявяват в социалните мрежи. Занятията са САМО за записани за целогодишно обучение деца. Заниманията в ТВОРИЛНИЦАТА са  безплатни. Всяко следващо занятие обогатява и надгражда знанията и уменията на децата, придобити при  предходното.

Местата са  ограничени – 39. Работи се в малки групи, за да  се обръща внимание на всяко дете. В школата се изучава даден домашен занаят с постепенно надграждане и усложняване на техниките за работа.

Децата в “Творилницата” се занимават с изучаването и практикуването на домашни занаяти, които днес възприемаме като уникално приложно изкуство. Освен творческите задания,   имат задача  да изследват своето родословие в специален албум. В процеса на обучение освен, че ще надникнат  в раклите  на баба, където ще открият  чудни  съкровища, създадени от поколения златни  ръце  на  българските майстори, ще научат много за  миналото  на  своя  род и ще открият още  поводи  да  се  гордеят с произхода си. Освен с претворяването на българските традиции от миналото  в настоящето, те  ще  се  докоснат до магията на  българския фолклор, ще откриват, изследват и препредават народните традиции.

 

Снимки от занятията  на  школата 2014-2015 учебна година

* Албумче със  снимки от  нашите  първи опити  с глината.
* Малко снимки

* Ателие на открито с школа “Творилница” пред Радио Варна

* Последното  ни постижение  е  това. Изтеглете Списанието и  четете :) Или направо  от  тук

Снимки от занятията  на  школата 2015-2016 учебна година

* Българска везба в   Творилницата

* Занимания за малки и по-големи в Творилницата

* Това, което правим. Октомври 2015 г.

* Творилницата, снимки от  занятия с българска бродерия и тъкане и още..

* Подготовка за Коледа

 Моменти от работата на школата:

Януари 2016

Деца, сърца, цветя…

Февруари 2016

При нас  пролетта дойде  по-рано :)  

Първите плетки с реализация  - украшение :)  

Нашите Великденски яйца

В Световния ден  на плетенето на открито

В интервю  на Радио Варна

Снимки от занятията  на  школата 2016-2017  учебна година

Албуми със снимки, които може да свалите, споделите и да отбележите, и харесате :)


Споделете:
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.

  • Digg
  • email
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YahooBuzz